Hur väljer du kläder?

Hur väljer du kläder? Kläder har vi allihop, och kläder har alltid varit mer än bara tyget på kroppen. Med våra kläder skyddar vi oss mot kyla eller värme, men vi signalerar också till andra vilka vi är. Olika grupper har olika stilar, så har det varit så länge mänskligheten har funnits, och så kommer det förmodligen alltid att vara.

Stilarna växlar kanske under livet – den som är punkare i tonåren kan mycket väl vara ”kontorsformell” i medelåldern. Många av oss variera också vår klädsel efter sammanhanget – jag skulle t ex inte ha på mig en rosa klänning när jag sjunger på en begravning, men jag kan absolut ha en sån när jag går och handlar. 

Hur väljer du kläder? Rosa trikåklänning

Var ska det användas?

En rimlig sak att tänka på när du väljer kläder, ur garderoben eller i en affär, är alltså: ”Var skall jag använda detta?” 

När du står och tittar in i garderoben på morgonen så tänker du på vilket slags dag du tror att du kommer att ha och väljer kläder utifrån det. Om du ska vara ute hela dagen och ta hand om förskolebarn så väljer du knappast höga klackar och en snäv kjol. Om du däremot ska arbeta på ett kontor av något slag kanske sweatpants och t-shirt känns lite slafsigt. 

På samma vis behöver du tänka när du köper kläder. Om du är en människa som inte ofta går på fina middagar så kanske den där supervackra sidenklänningen inte är vad du bör lägga pengar på, även om den reas ut för halva priset Ett par snygga byxor och en tunika kanske är ett bättre köp. 

Det verkar självklart när man säger det så här, men det är vanligare än de flesta tror att vi väljer efter vad ögat vill ha snarare än utifrån vad vi faktiskt behöver. Fråga mig hur jag vet.

Hur väljer du kläder? Sidenensemble

Hur ser din kropp ut?

Hur ser din kropp egentligen ut? Har du en proportionerlig timglasfigur, är du rund som en boll (som jag) eller har du breda axlar och smala höfter? Kroppstyperna är många och kan delas in på flera olika vis, det viktiga är att du har koll på din egen kropp.

Ställ dig framför en helfigursspegel och gör en besiktning. Var snäll mot dig, skönhet har inget med kroppstyp att göra. Här handlar det om att ta reda på hur du kan lyfta det vackra, inte om att kritisera. Om du har lätt för att jämföra dig med andra och om jämförelsen ofta är till nackdel för dig: läs sagan ”Spegla min himmel” och påminn dig om hur viktig du är just för att du är du.

Har du stor eller liten byst? Är magen platt eller är den ganska framträdande (som min)? Breda eller smala axlar? Stor eller liten rumpa? 

Lång eller kort överkropp? Långa eller korta ben och armar? Är halsen smal och lång eller kort och vid?

Hur väljer du kläder? Kroppsform

När du har en god idé om hur du egentligen ser ut, lägg det på minnet. Ha kanske en bild i mobilen av dig själv i helfigur, så att du kan titta på den och komma ihåg. Varför? För att kroppen förändras med åren, ofta fortare än vår kroppsuppfattning. När jag var 25 hade jag en annan kroppstyp än jag har nu när jag har passerat 50. Jag kommer fortfarande på mig själv med att titta längtande på kläder som skulle suttit snyggt på mig då, men som inte alls passar nu. Bilden i mobilen påminner mig om att göra vettiga val.

Hur väljer du rätt passform?

Det där med passform hänger nära samman med kroppstyp, det som sitter snyggt på en person kan sitta riktigt illa på en annan trots att de har samma storlek.  De flesta av oss har plagg som vi trivs i och känner oss fina i. Det är ofta en god indikation på att det plagget har en bra passform för just din kroppstyp.

Plocka fram dina favoriter bland olika klädtyper: byxor, kjolar, klänningar, skjortor, tunikor etc. och titta på dem med ”passformsglasögon”. Försök se vad det är som gör att de känns sådär extra bra.

Bra att tänka på när du ska köpa kläder är att hellre ta en storlek större än du brukar. Kläderna skall (om vi inte pratar om tights eller en strechtop) kunna falla fritt på kroppen, utan att haka i någonstans, då både sitter de skönt och ser bra ut. Kom ihåg att ingen ser smalare ut i kläder som är en storlek för små, tvärt om. 

Underkläder

Särskilt vi som drar lite större storlekar har nytta av att satsa på riktigt bra underkläder, i rätt storlek. Här gäller samma princip som tidigare: Hellre en storlek större än underkläder som är för små. En snålt tilltagen BH hasar upp i ryggen och för små trosor är synnerligen obekvämt.

Särskilt när det gäller ”shaping” är detta viktigt. Underkläder som formar är inte till för att trycka ihop dig två storlekar, de är till för att jämna ut proportionerna så att kläderna kan hänga fritt och se så bra ut som möjligt. Dessutom finns det få saker som är så hämmande för glädjen som att gå omkring och känna sig halvt kvävd av för små shapingkläder. Jag har provat det också, så du slipper. 😉

Hur väljer du kläder? Siden och silkespets

Hur väljer du material?

Materialet, typen av tyg i ett plagg, är något som ofta förbises. Inte många har idag särskilt mycket kunskap om olika tyger och hur de används, hur slittåliga de är och vad de kan förvänta sig av plagg sydda i just det tyget. 

I mitt tidigare arbete som lärare i textilslöjd lade jag ner mycket tid på just materiallära för att ge eleverna möjlighet att göra kloka val i butiken. 

Tillverkningsmetod

Tyger kan vara vävda eller stickade, och de passar olika bra till olika typer av plagg. 

Väljer du kläder av elastiska material är det stickade tyger (de kallas ofta jersey) eller tyger med en hög andel elastan som gäller. Titta på materiallappen och känn på tyget.

Väljer du kläder som är mer skräddade, en kavaj, en rak kjol, en skjortblus, så är det vävda tyger som passar bäst. De är helt oelastiska eller bara lite stretchiga och håller formen på ett bra sätt.

Hur väljer du kläder? Våffelvävt lintyg
Våffelvävt lin

Material

Vill du ha tyger som är behagliga mot kroppen och andas väl, välj naturmaterial som lin, bomull, ull eller siden. Du kan också välja ett cellulosabaserat tyg som viskos eller bambu av bra kvalitet, de har nästan samma egenskaper som naturfibrerna. 

Polyester och andra konstgjorda fibrer passar bäst till ytterplagg och som foder i kavajer och liknande. Ett plagg i 100% polyester kommer inte att andas väl – underkläder av polyester är t ex ingen bra idé. De plagg du bär närmast kroppen bör vara i naturmaterial både för bekvämlighet och hygien. 

Tänker du på miljön så väljer du inte polyester eller andra petroleumbaserade fibrer. Oavsett hur mycket ”återvunnet” det är så är råvaran fossil och tillverkningen energikrävande. De är ofta billigare i butiken, men mycket dyrare för miljön och sämre för din kropp. De släpper också oftast ifrån sig mikroplaster vid tvätt, och vi behöver inte mer av sånt i haven. 

Boktips

Det finns så klart oändligt mycket mer att säga om klädval. De här fyra områdena är ändå bra början när det gäller att bygga upp en garderob som håller och som får dig att trivas med hur du ser ut. 

Om du vill läsa mer om kläder och deras betydelse genom tiderna så rekommenderar jag:

Omslag "The lost art of dress"

”The lost art of dress” av Linda Przybyszewski. Den finns som pocket hos Ad-Libris. Den handlar om amerikanska ”dress doctors” som undervisade om mode, klädsömnad, estetik och mycket mer. Den har alltså ett amerikanskt perspektiv, men är ändå intressant. Boken är på engelska.

Jag är inte affiliate, så jag tjänar inget på rekommendationen. Jag tycker bara att det är en bra bok.

Maktens män bär rött

En annan intressant bok är ”Maktens män bär rött” om hur bilden av manlighet och makt genom historien har kommunicerats genom kropp, kläder, mimik och statussymboler. Den har många intressanta artiklar om hur färg och klädstil påverkat och förändrats genom historien.

Vill du läsa mer om kläder, stickat, trädgård och livet? Prenumerera på mitt nyhetsbrev så missar du aldrig en text.