Torkad morot i glasburk

Torkade morötter är något av det mest användbara som finns i köket. Min morotsskörd i år blev inget vidare, men det gör inte så mycket. Morötter och andra rotfrukter är billiga i matbutikerna just nu så det går att bygga upp förråden även om odlingen inte blev av eller blev som du hade tänkt dig. 

Jag köpte några kilo morötter härom dagen och bestämde mig för att torka dem och göra morotspulver.

Hur används torkade morötter?

Morotspulver (och andra pulver av bär, grönsaker och rotsaker) är en sån där skafferivara som går att använda till mycket, som smoothies, grytor etc. En tesked vardera av morotspulver, spenatpulver och selleripulver i köttfärssåsen och ungarna äter grönsaker utan att ha en aning om det. #Sneakymom

Just morotspulver är också väldigt bra till bakning. Jag brukar använda det när jag gör glutenfritt bröd, både för näringen och för att det ger en aning sötma till brödet. Visste du förresten att morötter ofta användes som ersättning för apelsiner i bakverk? Det var vanligt under andra världskrigets ransoneringsperiod då det var näst intill omöjligt att få tag i importerad frukt. 

Torkade morötter – råa eller förvällda?

Det går att torka råa morötter, men jag brukar förvälla i ca 3 minuter för att de ska behålla färgen bättre under torkning och förvaring. Råa torkade morötter blir mörka och ser ganska oaptitliga ut, dessutom är jag en sån där tant med dåligt näringsupptag, och jag har lärt mig att näringen från de förvällda morötterna är lättare för min kropp att ta upp. 

Hur går torkningen till?

1. Skala morötterna och ansa ändarna.

2. Grovriv eller skiva morötterna, vad du väljer beror på hur du vill använda dem. Grovrivna morötter är enkla att göra pulver av, skivade morötter funkar utmärkt att slänga i direkt i en gryta, välj det du tror att du har mest nytta av. 

Grovriven morot i matberedare

3. Förväll i ca 3 minuter. Jag brukar ha bikarbonat i vattnet, 1 tsk på ca 2,5 liter, tycker morötterna håller färgen ännu bättre då. 

Blanchering av morotsbitar

4. Använd hålslev eller sil för att fiska upp dem och doppa direkt i kallt vatten så att tillagningen avstannar.

5. Ta upp dina torkade morötter ur det kalla vattnet och lägg ut på en ren, torr kökshandduk för att rinna av. Klappa dem så torra som möjligt med en annan handduk. 

Morotsbitar på torkollar

6. Fördela morötterna på torkollarna och sätt in i mattorken. Min tork behöver ca 15 timmar på 56 C för att få dem helt torra. Om du inte har en mattork kan du använda ugnen, helst varmluft, på drygt 50 C med luckan lite öppen för cirkulationens skull.

Torkade morötter

7. Ta ut de torra morötterna och häll dem i en mixer, mixa tills du får ett fint pulver. Om du inte vill mixa direkt så förvara dem i glasburk fram till att du ska använda dem.

8. Förvara mörkt och svalt. Lägg gärna i en syreabsorbent i burken om du inte tänker använda dem direkt. En sån hjälper till att öka hållbarheten, och de finns att köpa lite varstans numera.

Morotsvatten

Bonusnäring i vattnet

Kokvattnet har tagit upp näring från morötterna under förvällningen, spara det! Frys in om du inte ska använda direkt. Jag fryser in i muffinsplåten först, eftersom det gör det lätt att få lagom portioner. Bitarna kan du sedan förvara antingen i en burk eller plastpåse i frysen. Vattnet är en bra grund för soppa eller sås, eller som en del av degvätskan när du bakar. 

Den här arbetsordningen går utmärkt att använda även för andra rotfrukter, med undantag av rödbetor, dem bör du koka hela innan du torkar dem, annars ”blöder” de för mycket. 

Jag hoppas att den här beskrivning inspirerar dig till att prova själv. Torkade råvaror är enkla att tillverka, använda och förvara, möjligheterna är många.

Torkad morot i glasburk