Linet och människan
Linum Usitatissimum kallade Carl von Linné linet. Det betyder ungefär ”det mycket användbara”.
Lin är en ettårig ört som har tunna stjälkar och blir ca 50-130 cm hög beroende på växtförhållandena. Linplantan har många små blad på stjälken och blommar med en liten blå blomma i toppen av plantan.
Linets egenskaper är unika när det gäller hållfasthet och lyster. Det kan absorbera upp till 40 % av sin egen vikt utan att kännas blött och det låter fukten dunsta bort snabbt. Lin är svårt att antända och en linnegardin (eller ett linneplagg) kan skydda mot UV-strålning. Hur hög skyddsgraden blir beror på tygkvaliteten – tunn, lätt voile skyddar så klart mindre än tätvävt, tyngre tyg.
Linets många användningsområden
Linet används inte bara till tråd för vävning och sömnad. Både plantan och fröet ger ifrån sig olja. Linolja från plantan används till linoljefärger eller för att olja in golv etc.
Linfröolja å sin sida innehåller Omega3 som vi människor behöver få i oss för att må bra. De flesta människor kan omvandla växtens Omega3 till en form som passar för våra kroppar, så linfröolja kan i de flesta fall användas som en kompletterande källa för Omega3. (Det finns dock ett fåtal personer, ca 15%, vars kroppar inte kan klara av omvandlingen. För dessa personer gör linfröolja ingen nytta som källa för Omega3.)
Linfrö används till bröd och personer med magbesvär har också ofta lagt en matsked linfrö i ett glas kallt vatten på kvällen. Under natten bildas en ”gelé” runt fröna som hjälper tarmarna att fungera bättre.
Förr användes lin också i golvmattor, sk linoleummattor, och det kan användas till målarduk för konstnärer.
Utöver det redan nämnda kan lin användas till papperstillverkning, tapeter, säckar, fiskenät, rep, tätningsmaterial för rörmokeri, segel till fartyg och mycket mer.
Lingarn för stickning och virkning är när detta skrivs också populärt, både för sig självt och i blandningar med t ex bomull, viskos eller ull.
coolt jag har läst deta typ 10 gånger ska läsa lite till sen kan jag nog!
[…] Mer om lin och linberedning kan du läsa här. […]