Att spinna ull är nödvändigt för att få garn till vävning och stickning. När fårens ull är klippt och sorterad så tvättas den.
Nästa steg är att karda ullen för att ta bort större rester av gräs eller annat skräp och för att få ullfibrerna att ligga i samma riktning. Den kardade ullen samlas i kardflor för att spinnas eller användas till tovning.
Efter kardningen kan ullen också kammas för att separera korta ullfibrer från långa. De långa fibrerna ger ett slitstarkt och glansigt garn, medan kortare fibrer ger ett poröst garn som är mindre slitstarkt men som i gengäld värmer bättre.
Den kardade/kammade ullen spinns oftast till garn. Tidigt i mänsklighetens historia skedde detta med hjälp av en slända av något slag som har sett lite olika ut på olika ställen i världen, men som var enkel att tillverka och lätt att ha med sig.
Nästan all tillverkning av garn skedde i hemmet. Det var kvinnornas uppgift att göra detta, liksom att sedan tillverka tyg eller stickade/virkade plagg av garnet.
Under 1600-talet uppfanns spinnrocken, som efterhand ersatte eller kompletterade spinnandet med slända. Spinnrocken gjorde arbetet med att spinna garn snabbare, och underlättade därmed kvinnornas arbete.
För att spinna, oavsett om det görs med slända eller spinnrock, behövs kardflor eller kammad ull som är lätt tillgänglig. Här nedan kan du se en film från Skansen som visar hur det går till att spinna på båda visen.
Mer om ulltekniker kan du läsa här.
[…] Hur bearbetas ullen?Fåren klipps och ullen sorteras efter kvalitet. När sorteringen är gjord tvättas oftast ullen och läggs att torka. En gammal metod för att tvätta ull är att bära ullen i stora dukar till en bäck och låta bäckvattnet rinna genom ullen samtidigt som så mycket som möjligt av smutsen försiktigt pressas ut. Numera är det dock vanligast att tvätten sker i stora kar i ett spinneri. Efter tvätt och torkning kardas ullen för att ta bort mer av skräp och smuts och för att lägga fibrerna åt samma håll. Mer om det i avsnittet om ulltekniker. […]